Sema Özevin ile Endüstri Çağında Belgesel Fotoğraf Hikayeleri
Event Detail
17 May 2023, Wednesday | 19:00
Conversation
MAILING VE DAVET METNİ:
Endüstri Çağında Belgesel Fotoğraf Hikayeleri
Sema Özevin
Fotoğraf & Video Artist
Afiap-Efiap
- Denize Karşı “Tersane”
- Nuh’un Gemisi Çimentonun Kalbinde
- Pişmaniye
Endüstri çağı, insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Sanayi devrimi ile birlikte toplumsal, ekonomik ve kültürel yapılar büyük değişimler yaşamıştır. Bu değişimlerin en belirgin yansımalarından biri de endüstriyel üretim süreçleridir. Endüstriyel üretim, insanların hayatında yeni bir dönem başlatmıştır ve hayatın her alanını etkilemiştir.
Denize Karşı “Tersane”, Nuh’un Gemisi Çimentonun Kalbinde ve Pişmaniye fotoğraf sunumlarından oluşan "Endüstri Çağında Belgesel Fotoğraf Hikayeleri" ifadesi, endüstriyel gelişmenin insan hayatına ve topluma etkilerini belgesel fotoğraflar aracılığıyla anlatan bu projelerde, endüstriyel üretim, teknolojik gelişim ve kültürel miras ve üretimdeki değişim gibi konularda insanın konumlandırılması fotoğraflarla anlatılmaktadır.
Fotoğraf ve video sanatçısı Sema Özevin, Marmara bölgesinde çekimini gerçekleştirdiği Tersane, Çimento Fabrikası ve Pişmaniye belgesel projelerini kapsayan üç sunumda sanayi ve insan gücü ile endüstriyel süreçler ve paralelinde teknolojik imkanlar ile şahit olunan hikayeleri izleyicisi ile buluşturuyor.
Özevin'in tutkulu ve sanatsal yaklaşımı, yaratıcı bakış açısını güçlü ve etkileyici fotoğraflarla birleşerek izleyiciyi hikayelerin içine çekiyor.
Sema Özevin 1996’dan bu yana fotoğraf ve video alanında uluslararası düzeyde kabul görmüş eserler vermektedir. Sanatçı; kurmaca, deneysel, figüratif ve soyut stillerde zaman, mekan ve uzam düzleminde ürettiği Choronotope serisi, Womans Aura, Kinestetik, Kozmoz, Koza, Paradoksal Döngü, Espas, Paralel Evren, Ouroboros Sonsuz Döngü projelerini gerçekleştirdi. Çalışmalarında soyut zaman ile somut mekanı birleştirirken deneysel teknikler tercih ederken zaman zaman da görüntülerde yapı sökümleri ve form bozulmaları yaratarak görüntüleri manipüle etmektedir.
Belgesel çalışmalarını ise tersane, çimento fabrikası, hayvan pazarı, eskici pazarları ve üretim hikayelerinden yola çıkarak yerel emeği anlattığı Pişmaniye tatlısı belgesel projesi ilki olmak üzere birçok sanayi belgeselini çalıştı. Sanatçı kurumsal iletişim, sürdürülebilir marka iletişimi alanında yapmış olduğu çalışmalarının paralelinde akademik alanlarda çeşitli üniversitelerin iletişim fakültelerinde sanat alanında eğitimler vermektedir. Çalışmaları semozevin.com adresinden takip edilebilir.
Fotoğrafçılığın yanı sıra film alanında videoart, belgesel kısa film ve uzun metraj film çalışmalarını sürdürmekte olup yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği yapmıştır. Belgesel ve kurmaca üç kısa filmde; “Babam’a”, “Davut Dedem” ve “Pişmaniye”de Yönetmenlik ve Görüntü Yönetmenliği, uzun metraj sinema filmi “Barınak” ta Görüntü Yönetmenliği görevlerini üstlendi. Almanya Berlin’de, Amselcom Müzik Prodüksiyon firması için video klipler üretmeye devam etmektedir. Sanatçının video çalışmalarına Sema Özevin Art TV YouTube kanalından ulaşılabilir.
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde lisansını okul birincisi olarak tamamladıktan sonra Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde paradokslar, döngüler bağlamında videoart üzerine kapsamlı bir tez yazarak derece ile tamamladı. Radyo Televizyon Sinema bölümünde doktora eğitimi devam etmektedir.